Veerkrachtige gezondheidszorgsystemen opbouwen

Ontdek inzichten, gegevens en perspectieven van belangrijke opinieleiders over wat de veerkracht van gezondheidszorgsystemen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika kan versterken of bedreigen

Onthulling van de BD Healthcare Resilience Barometer, editie 2024.

De BD Healthcare Resilience Barometer 2024 onderzoekt de veerkracht van gezondheidszorgsystemen in 100 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

De barometer werd ontwikkeld met behulp van een selectie primaire literatuur en secundaire datasets uit internationaal erkende bronnen. Het belicht ook de perspectieven van meerdere belangrijke opinieleiders om de scores van de BD Gezondheidszorg Veerkracht Barometer van 2024 in context te plaatsen en unieke inzichten te bieden in wat de veerkracht van gezondheidszorgsystemen kan stimuleren of bedreigen.

Vorig jaar onderzocht de BD Healthcare Resilience Barometer de verscheidenheid aan factoren die de stabiliteit van onze zorgsystemen beïnvloeden: van verschuivende bevolkingsdemografieën en beperkte middelen tot ontwikkelingen in de macro-economische omgeving en de toename van chronische ziekten.

In de editie van 2024 kijken we nauwkeuriger naar drie kerncomponenten die van invloed zijn op de zorgverlening: de patiënten, het personeel in de gezondheidszorg en de algehele efficiëntie en duurzaamheid van de zorgverlening. Deze componenten zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom moeten de uitdagingen die deze componenten beïnvloeden integraal worden aangepakt, zodat we veerkrachtige gezondheidszorgsystemen kunnen ontwikkelen die de toegang tot veilige en kwalitatieve zorg voor huidige en toekomstige generaties waarborgen en de milieu-impact minimaliseren.

Leer meer over de rol die we allemaal kunnen spelen bij het opbouwen van gezondheidszorgsystemen die veerkrachtig en responsief zijn en klaar voor de veranderende behoeften van onze samenlevingen.

De Healthcare Resilience Barometer van BD downloaden


Ontdek meer over de veerkracht van gezondheidszorgsystemen in 100 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), bekeken door de lens van drie kernpijlers van een gezondheidsysteem:

  • De patiënten
  • Het zorgpersoneel
  • De efficiëntie en duurzaamheid van zorgverlening

Deze kaart is een interactief hulpmiddel dat de gegevens visualiseert die aan de basis liggen aan de BD Healthcare Resilience Barometer.

LET OP: Een donkere kleur correleert altijd met een positievere score.

U kunt meer informatie vinden over hoe u de scores moet interpreteren onder 'Instructies' en door te klikken op de knop 'Informatieoverzicht' naast elke indicator.

Interactieve kaart openen



Patiëntveiligheid

Meer dan 1 op de 10 patiënten ervaart nog steeds schade als gevolg van tekortkomingen in de patiëntveiligheid tijdens de zorgverlening.1 Omdat ongeveer 50% van de incidenten op het gebied van patiëntveiligheid als vermijdbaar wordt beschouwd1, is het van cruciaal belang om bewustwording te vergroten, innovaties te implementeren en best practices toe te passen om het risico op schade voor patiënten te minimaliseren en veerkracht in de gezondheidszorg te versterken.

Veerkracht in de gezondheidszorg versterken: Patiënten beschermen tegen ongewenste voorvallen

In het eerste hoofdstuk van het rapport verkennen we de veerkracht van de gezondheidszorg in EMEA door de lens van patiënten en patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Bij BD geloven we dat patiëntveiligheid en kwaliteitsverbetering essentieel zijn voor de veerkracht van de gezondheidszorg. De BD Healthcare Resilience Barometer richt zich op belangrijke kwesties zoals toegang tot zorg, kwaliteit van de medische zorg, antimicrobiële resistentie (AMR), gezondheidszorggerelateerde infecties (HAI), medicatiefouten en -preventie, sepsis en de nadelige gevolgen van medische behandelingen.

De kerntaak van elk zorgsysteem is het leveren van veilige kwalitatieve zorg aan patiënten. Prioriteit geven aan patiëntveiligheid tijdens het hele zorgtraject komt niet alleen de patiënten zelf ten goede, maar leidt ook tot een verbeterde operationele efficiëntie.


Belangrijkste gegevens:

Naar schatting doen zich jaarlijks in alle Europese ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg 8,9 miljoen zorginfecties voor.2

Belangrijkste gegevens:

Antimicrobiële resistentie (AMR) is verantwoordelijk voor naar schatting 33.000 sterfgevallen per jaar in de Europese Unie en verwacht wordt dat dit aantal tegen 2050 kan oplopen tot 10 miljoen..3

Belangrijkste gegevens:

Ongeveer 50% van de patiëntveiligheidsincidenten wordt als vermijdbaar beschouwd.1

Zorgpersoneel

Achter elke medische doorbraak, elke succesvolle behandeling en elk geruststellend woord staan zorgverleners die hun leven hebbenwijden aan het zorgen voor anderen. Echter wordt er tegen 2030 in de EU-28 een tekort verwacht van 4,1 miljoen zorgverleners4 en in bijna een derde van de landen in de Europese Unie nadert 40% van de artsen de pensioengerechtigde leeftijd5. Daarom is het noodzakelijk dat we manieren vinden om een veerkrachtiger personeelsbestand in de gezondheidszorg op te bouwen.

Veerkracht in de gezondheidszorg versterken: De gezondheid en veiligheid van zorgverleners beschermen

Zoals de patiëntveiligheid en kwaliteitsverbetering integraal deel uitmaken van de veerkracht van de gezondheidszorg, geldt dat ook voor het welzijn en de veiligheid van zorgpersoneel. Inspanningen die gericht zijn op het versterken van de veerkracht van gezondheidszorgstelsels moeten prioriteit geven aan het verminderen van de druk op personeel en ervoor zorgen dat zij de ondersteuning en middelen hebben die nodig zijn om veilige, kwalitatieve zorg te leveren.

Burn-out onder personeel in de gezondheidszorg is in alle regio's een groeiend probleem. Het rapport van de BD Healthcare Resilience Barometer benadrukt een acute behoefte aan nationale gezondheids- en veiligheidskaders op het werk om de geestelijke gezondheid van verpleegkundigen en artsen te waarborgen en te zorgen dat instellingen zichzelf aan hoge normen houden.


Belangrijkste gegevens:

Het verwachte tekort aan gezondheidswerkers in de EU-28 zal in 2030 4,1 miljoen bedragen.4

Belangrijkste gegevens:

In bijna een derde van de landen in Europa nadert 40% van de artsen de pensioengerechtigde leeftijd.5

Belangrijkste gegevens:

De wereldwijde prevalentie van burn-out bij verpleegkundigen is 30,0%. In Europa is dit 32%. Het is de afgelopen 10 jaar toegenomen.6


Efficiëntie van zorgverlening

Zoals uit gegevens van de OESO blijkt, is een aanzienlijk deel van de gezondheidsuitgaven in het beste geval ineffectiefen in het slechtste geval geldverspilling.7 Nationale gezondheidszorgsystemen in heel Europa proberen gelijke toegang tot essentiële kwalitatieve zorg tegaranderen en tegelijkertijd hun duurzaamheid op lange termijn te beschermen. En daarom zijn overheden van plan manieren te vinden om de efficiëntie van hun zorgsysteem te verbeteren en tegelijkertijd deze dubbele uitdaging aan te gaan.8

Veerkracht in de gezondheidszorg opbouwen: Inefficiënties aanpakken

Een veerkrachtige gezondheidszorg kan alleen worden bereikt als alle onderdelen van het systeem optimaal werken en hetzelfde doel hebben. Aangezien uit gegevens van de OESO blijkt dat "een aanzienlijk deel van de gezondheidsuitgaven in het beste geval ineffectief is en in het slechtste geval geldverspilling", is het noodzakelijk om inefficiënties in het hele patiëntentraject te identificeren en aan te pakken en (waar mogelijk) processen aan te passen om verspilling te minimaliseren en de milieu-impact van activiteiten te verminderen.

Prioriteit geven aan veiligheid tijdens het hele zorgpad komt niet alleen de patiënten zelf ten goede, maar leidt ook tot een verbeterde operationele efficiëntie. Omdat personeelstekorten en burn-outs blijven toenemen, kunnen5,11 kortere ziekenhuisverblijven en lagere heropnamepercentages helpen om het gebruik van bestaande middelen te optimaliseren.12 Op zijn beurt kan verbeterd welzijn van personeel leiden tot verbeterde patiëntveiligheid in de gezondheidszorg. Gezamenlijk zal dit de normen voor patiëntenzorg verhogen en tegelijkertijd helpen om de impact op het milieu te minimaliseren.

Belangrijkste gegevens:

Er zijn aanwijzingen dat tot 20% van de gezondheidsuitgaven efficiënter zou kunnen worden besteed.7

Belangrijkste gegevens:

15% van de ziekenhuisuitgaven in OESO-landen wordt toegeschreven aan de behandeling van patiëntveiligheidsincidenten.9

Belangrijkste gegevens:

Meer dan de helft van de werktijd van apothekers wordt besteed aan taken die als niet-waardetoevoegend worden beschouwd.10



De brede oplossingen die nodig zijn om veerkrachtigere zorgsystemen op te bouwen, vereisen samenwerking en collectieve inzet van alle actoren die direct en indirect betrokken zijn bij de zorgverlening.

Hiertoe behoren beleidsmakers, regelgevers, onderzoekers, de academische wereld, zorgaanbieders, financierders, verzekeraars, patiënten en de industrie.

Door samen te werken kunnen we veerkrachtige gezondheidszorgsystemen creëren die voldoen aan de veranderende behoeften van onze samenlevingen en een veilige omgeving voor patiënten behouden.